De betekenis - De Droomvogels en het geheime verbond, kinderboek 9-12jr.
Fragment

De betekenis

Deze paragraaf komt uit hoofdstuk 5: De sleutel

Ravi, Abelia, Ciel, Sierra en Senan zoeken antwoorden op de geheimzinnige verdwijning van Celeste de Wijze. Celeste is een legende, ze verdween héél lang geleden. Niemand weet wat er met haar gebeurd is. Zeno heeft de kinderen opdracht gegeven om het raadsel van haar verdwijning op te lossen.

Op het stadhuis hangt een zeldzaam schilderij van Celeste. De kinderen hebben deze van dichtbij bekeken en iets bijzonders gezien. Zeno is op reis, dus vragen ze de moeder van Senan om raad.

Martha schenkt thee in. Ze is vanmiddag met de zusjes van Sierra in het dorp geweest. De feestweek is nog in volle gang. Moeders met kleine kinderen komen ‘s middags naar het springkussen. Carla was er ook met Seb. Na alle capriolen op het springkussen móesten ze naar de pannenkoekenkraam. Martha vind het altijd leuk om op ze te passen, maar ze is blij dat ze nu uitgeput in bed liggen.

“Mam, we moeten je iets belangrijks laten zien!” roept Senan. Met zijn vijven stormen de keuken binnen en gooien hun jassen in een hoek. Martha rolt met haar ogen. Nét nu ze even rustig wilde bijkomen.
“Ga eens even rustig zitten jongens, en haal diep adem.” en ze gebaart naar de keukentafel.

Abelia haalt haar schrijfboekje uit haar tas. Ze legt het midden op tafel. De tekening van Celeste legt ze er naast.
“Is dat de gevleugelde slang? Hoe komen jullie daaraan?” zegt Martha verbaasd. Dan kijkt ze naar de aantekeningen van Abelia. Ze roert bedachtzaam in haar thee, ze heeft nu een grote frons op haar voorhoofd. “Wat heeft dit allemaal te betekenen? Jullie moeten me dit wel even uitleggen hoor.”

5/5

En dan branden de kinderen los. Ciel wil bij het allereerste begin beginnen, anders snapt Martha er vast niets van. Hij vertelt het verhaal van de Wereldboom en de legende van de gevleugelde slang. Hij vertelt over Eron en Rosa, de dorpsoudste en zijn vrouw. “Hun nest bleef maar leeg, maar alles veranderde toen ze een bijzonder ei in hun nest ontdekten.” 

Hij legt uit dat Moederboom wilde dat Celeste bij Eron en Rosa zou opgroeien. Als hij over Celeste praat, krijgt hij een kleur. “Ze zeggen dat ze de mooiste cobra van de wereld was. En ze kon zieke dorpsbewoners beter maken!” Hij vertelt aan één stuk door, Martha kan er geen speld tussen krijgen.

Dan neemt Abelia het woord en vertelt hoe Rama de Raaf Celeste ontvoerde, omdat hij zo jaloers op haar was. Sierra stuitert op haar stoel.
“Die raaf met zijn flauwe kunstjes! Hij was gewoon jaloers op haar magische krachten.., hij kon het gewoon niet hebben.”
Martha moet lachen, Sierra zegt altijd waar het op staat.

“Ik vind het een prachtige legende.” zegt Martha als ze klaar zijn met vertellen. “Maar waarom vertellen jullie dit aan mij? Waarom is Celeste zo belangrijk voor jullie?”

“Dat moet jij uitleggen, Ravi.” zegt Sierra. “Vertel over de Droomvogels.” Ravi slikt even, maar het is waar. Senan’s moeder moet nu álles weten. Hij plukt verlegen aan zijn petje als hij vertelt dat Droomvogels hem ‘s nachts bezoeken. Hij zingt hun boodschappen zachtjes voor. Martha kijkt Ravi onderzoekend aan. Ze weet niet goed wat ze hier van moet vinden. Haar oma had het ook vaak over de Droomvogels, maar Martha had altijd gedacht dat het een verzinsel was.

“We denken dat de Droomvogels en de legende van Celeste met elkaar te maken hebben.” vult Ciel aan. Zeker omdat er de laatste tijd rare dingen gebeuren. Martha schrikt als ze hoort dat de detective van Serpentijn de kinderen in de gaten houdt.
“Rama heeft zelfs spionnen in het dorp.” zegt Ciel.
Spionnen? Dat voorspelt niet veel goeds.

Dan vertelt Ciel over hun bezoekje aan het stadhuis en het schilderij. Hij wijst naar de tekening van Celeste die op tafel ligt. “Abelia heeft het heel precies nagetekend. Er staan tekens op die wij niet snappen.” Ciel wijst op de symbolen in de rechterhoek van de tekening. “Die zijn vast heel belangrijk, we moeten uitvinden wat ze betekenen.”
“Zeno heeft ons gezegd dat wíj de puzzel moeten oplossen. zegt Abelia ernstig. 
“En nu is Zeno een paar dagen op reis. Niemand kan ons helpen.” zegt Ravi.

3 raadselachtige symbolen op het schilderij van Celeste de Wijze waar de moeder van Senan meer over kan vertellen - De Droomvogels en het geheime verbond / kinderboek.
5/5

“Jongens jongens, dat is me nogal wat. Wat een verhalen!” zegt Martha. “Ik kan jullie misschien wel op weg helpen. Maar de puzzel moeten jullie zelf oplossen. Ik denk dat Zeno en de Droomvogels daar gelijk in hebben.”

Ze kijkt nog eens goed naar de tekening van Celeste. “Over Celeste weet ik niet meer dan jullie. Volgens mijn oma had ze magische krachten en zag ze er anders uit dan wij. Dat is alles wat ik weet. Maar die drie symbolen.., dáár kan ik jullie meer over vertellen.” Ze staat op om in de boekenkast te zoeken.

De kinderen kijken elkaar blij aan. Er is een last van hun schouders gevallen. Wat een opluchting! “Mijn moeder kan ons vast helpen.” zegt Senan  en hij grijnst naar Ciel. “We zijn die detective straks te slim af. Die zal op zijn neus kijken!”

Martha legt een dik boek op tafel. Het is een boek over oude talen en symbolen. “Symbolen zijn tekens.” zegt ze. “Symbolen werden vroeger gebruikt toen men nog niet kon schrijven. Met zo’n teken wist je dan toch wat iemand bedoelde. De tekens van het schilderij zijn vast heel oud. Ik weet zeker dat ik ze in dit boek kan vinden.”

Het eerste symbool is makkelijk, dat hoef ik niet op te zoeken. Daar staat een cijfer, het is het Romeinse cijfer ‘twee’. Maar.., het tweede teken heb ik nog nooit gezien. Gelukkig staat er hier meer over.” Na ijverig bladeren door het grote boek, wijst ze naar een plaatje met een tekst eronder. “Wil jij het voorlezen Senan? Ik kan die kleine lettertjes niet lezen, ik heb mijn bril niet op.”

Hemel - één van de symbolen op het schilderij van Celeste de Wijze. - De Droomvogels en het geheime verbond, kinderboek.

Hemel

Hemel, de plaats waar goden en engelen wonen. De plaats waar men na de dood naar toe gaat.

“Als je de aarde verlaat, ga je naar de hemel. Zou dat dan betekenen dat Celeste niet meer hier is?” vraagt Abelia bezorgd. “Zou ze.., dood.., zijn?”

“Laten we niet van het ergste uitgaan.” zegt Martha geruststellend. “Het kan óók betekenen dat Celeste uit de hemel komt. Niemand weet immers waar ze vandaan kwam? Misschien is Celeste een engel. Een symbool kan meerdere betekenissen hebben. Het is alleen aanwijzing. Dus moeten we verder zoeken. Laten we eens naar het derde tekentje kijken.” En ze bladert verder. “Hebbes.” glimlacht Martha tevreden. Bij de ‘O’ staat een plaatje nét zoals de tekening van Abelia!

Oerei, Orphic Egg. Een van de symbolen op het schilderij van Celeste de Wijze. - De Droomvogels en het geheime verbond, kinderboek.

Oer ei

Oer ei. Uit het ei staat het nieuwe leven op. Het oerei bevat het geheim van het leven. De slang staat voor tijd en eeuwigheid.

“Poeh, dat snap ik niet zo goed.” zegt Senan als hij het voorgelezen heeft. Maar Ravi denkt het te begrijpen.
“Vogels en slangen komen uit een ei. Dan hebben ze tijd nodig om volwassen te worden. Dan krijgen ze zelf een nest, en zo voort… tot in de eeuwigheid! Dat is het leven.” roept hij wijs.

Sierra merkt op dat de slang ook een verwijzing naar hun dorp, De Slangenkuil, kan zijn. Martha knikt goedkeurend. 
Abelia peinst hardop: “Zeno vertelde dat iedereen vroeger met de Wereldboom kon praten. Iedereen kon bij haar terecht, ze was als een echte moeder. Nu verstaan we haar ritselende takken niet meer.” zegt Abelia treurig. “Moederboom wilde dat het bijzondere ei door Eron en Rosa zou worden uitgebroed. En we weten dat Celeste hun enige kind was.” Ze kijkt nog eens naar de symbolen. “We hebben dus; twee, hemel, ei. Maar waar heeft die ‘twee’ dan mee te maken? Er was maar één bijzonder ei en dus maar één Celeste.” 

Martha klapt het dikke boek dicht.

“Hmmm…” zegt ze als ze het terugzet in de boekenkast. “Wat zongen de Droomvogels voor Ravi? Dat hij een vriend met vleugels heeft. Als de Droomvogels erover zingen, moet er iets bijzonders met die vriend aan de hand zijn. Misschien heeft die vriend ook magische krachten, net als Celeste.” Ze kijkt de kinderen doordringend aan. “Ik denk dat de oplossing voor jullie neus ligt, maar jullie zien het nog niet.”

Abelia bladert door haar notitieboekje. Ze heeft de raadselachtige boodschappen van de Droomvogels zorgvuldig opgeschreven: “Wie heeft de sleutel? Je gevleugelde vriend heeft de sleutel! Ravi, let goed op en zoek hem bij de Wereldboom.”

Sierra en Ciel zouden bij de Grote boom zoeken. “Zijn jullie het niet vergeten? Hebben jullie nog bij de Grote Boom gekeken?” vraagt ze ongeduldig. “Hebben jullie iets ontdekt?” Ciel schudt zijn hoofd, ze hebben niets gezien. Sierra was hoog in de boom geklommen. Er was geen bijzonder vogelnest te bekennen. Op het bejaarde mussenpaar en de familie Eksteroog na, was er niets of niemand te bekennen. Ciel had geluisterd of hij iets bijzonders hoorde. Maar het klonk zoals altijd.

“Jongens,” zegt Martha dan..

“denken jullie eens goed na!
Is het niet héél toevallig dat iemand die wij goed kennen, bij de Wereldboom woont?

Ze zegt het met een knipoog en staat dan op. Ze hoort de meisjes boven rommelen. Het is de hoogste tijd om aan het avondeten te beginnen.

5/5

Als Ciel die avond in bed ligt kan hij niet slapen. De kinderen hadden hem met open monden aangestaard. Het ging om hem! Het ging allemaal om hem! Heb ík de sleutel? denkt hij. Is dát wat de Droomvogels van Ravi bedoelen? Denken ze soms dat hij vleugels heeft en kan vliegen? Hij moet weer terugdenken aan die keer dat hij pilootje had gespeeld. Dat was niet goed afgelopen. Toen had zijn moeder iets op zijn rug gesmeerd. Een soort lijm. Omdat ze niet wilde dat hij nog eens zou vallen.

Ciel snapt het niet en kan maar niet in slaap komen. Hij luistert naar het ritselen van het bladerdak boven zijn hoofd. Wat gek! Het lijkt alsof de takken tegen hem praten. Dat is vreemd. Hij is duidelijk in de war. Het was ook zo’n rare avond. Maar het lijkt tóch of de takken iets tegen hem willen zeggen. De boombladeren ritselen onrustig. Ciel kijkt naar Seb, die is in diepe slaap. Die is het dus niet.

“Lieve Ciel, het is de hoogste tijd dat je het weet. Weet je niet wat je naam betekent? Schud je veren en vlieg, lieve Ciel!” zo fluisteren de takken. 

Het is net of hij droomt, maar hij hoort het toch écht.

Verder lezen?

Nadat de kinderen hun hart hebben gelucht bij de moeder van Senan, gaat het avontuur in stroomversnelling. Rama en Serpentijn zijn bang dat hun geheim ontdekt wordt. Ze begrijpen inmiddels dat de kinderen veel te veel weten. Rama bedenkt een heel gemeen plan. Het hele dorp komt daardoor in gevaar.

4.5/5 (2)

-- jouw mening: --

Reacties uitgeschakeld voor De betekenis

Inschrijven voor de Droomvogels nieuwsbrief

Wil je ook ons nieuws in je mailbox?